Как да подобрим храносмилането си?

Важно е да знаем! | Проблеми? | До какво водят? |
Стела Радева, холистичен нутриционист
Храносмилателната система се състои от стомашно-чревния тракт, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.
Тя е отговорна за разграждането на храните и течностите до основните им химически компоненти като мазнини, протеини и въглехидрати. След това тялото ги абсорбира като хранителни вещества, които могат да се използват като енергия за изграждане и възстановяване на клетките и да помогнат на нашето тяло да функционира правилно.
След като храната постъпи в храносмилателната система, тънките черва разграждат храната, за да абсорбират хранителни вещества и я изпращат в кръвта. Останалата храна се превръща в течност и се движи в дебелото черво.
Стената на дебелото черво абсорбира водата, докато останалата несмляна храна се отделя.

Какво е важно да знаем за процеса на храносмилане?
Храносмилането е процес на разграждане на храната до хранителни вещества, които тялото използва за енергия, растеж и възстановяване на клетките.
Храната и напитките трябва да бъдат превърнати в по-малки молекули хранителни вещества, преди кръвта да ги абсорбира и пренесе до клетките в цялото тяло.
Тялото разгражда хранителните вещества от храната и напитките до:
- въглехидрати
- протеини
- мазнини
- витамини
Защо е важно да поддържаме добро храносмилане?
Много е важно да поддържаме храносмилателната система в отлично здраве, тъй като тя е свързана с другите системи в тялото (например ендокринната).
На първо място може да отбележим приема на вода и хранителни вещества. Именно този храносмилателен процес осигурява градивните елементи, от които тялото се нуждае, за да живее, функционира нормално и да остане здраво:
- от производството на енергия до балансирането на хормоните
- от поддържането на здравето на кожата до психичното здраве
- отстраняването на вредни вещества и метаболитни отпадъчни продукти
С какви храносмилателни проблеми можем да се сблъскаме?
Състоянията, свързани с проблеми и симптоми в храносмилането са въз основата на създадени възпаления в тялото. Едни от най-често срещаните включват:
- подуване на корема
- гадене
- повръщане
- липса или прекалено производство на киселини
- киселинен рефлукс
Неглижирането на тези симптоми може да доведе до появата на по-сериозни състояния като:
- синдром на раздразнени черва
- непоносимост към лактоза/глутен
- синдром на пропускливи черва
- камъни в жлъчката
- хронично разстройство
- хронична констипация
- хемороиди
- различни видове гастрит
Нарушеното храносмилане може да е симптом на:
- язва
- хранителни отравяния
- ракови и инфекциозни заболявания на черния дроб
- диафрагмена херния
- спазъм на хранопровода
- камъни в жлъчния мехур
- бременност
- болести на ендокринната система
- болест на Крон
- гъбични инфекции
До какво могат да доведат проблемите с храносмилането?
Проблемите с храносмилането могат да доведат до редица здравословни проблеми, които могат да засегнат не само храносмилателната система, но и общото здравословно състояние на организма.
- Ако храносмилателната система не функционира правилно, тялото може да не успее да усвои достатъчно хранителни вещества от храната и да се губи тегло.
- Дисбалансът в микробиома в червата може да допринесе за увеличаване на теглото, поради промяна в хормоналния баланс.
- Около 70% от имунната система се намира в червата. Здравата чревна микрофлора играе ключова роля за имунната функция и помага за защитата на организма от патогени.
- Чревно-мозъчната ос, която свързва червата и мозъка, означава, че здравето на храносмилателната система може да повлияе на настроението и когнитивната функция.
- Нарушения в храносмилането могат да допринесат за състояния като депресия, тревожност и паник атаки.
- Лошото храносмилане може да доведе до усещане за умора и липса на енергия.
- Това състояние, свързано с нарушено храносмилане, може да възникне за кратък период от време или да хронифицира. Обикновено то се влошава с напредване на възрастта, затова е препоръчително да се вземат мерки навреме, като една от най-съществените е промяна в хранителните навици и начинът на живот.
Ефективното храносмилане подпомага метаболизма и регулира теглото.
Кои са факторите, които влияят на начина на храносмилане и как влияят?
Фактори, влияещи негативно:
- Когато ядем бързо и не дъвчем добре храната, това може да натовари храносмилателната система.
- Комбинирането на различни хранителни групи може да затрудни храносмилането и да предизвика задържане на храна в дебелото черво.
- Липсата на фибри в диетата е предпоставка за констипация.
- Консумацията на рафинирани храни и трансмазнини, а също и богатите на захар храни предизвикват възпалителни процеси, които могат да доведат до влошаване на метаболитното здраве, инсулиновата резистентност, диабет тип две.
- Заседналият начин на живот и липсата на спорт може да забави чревната перисталтика.
- Някои медикаменти като антибиотици и противовъзпалителни лекарства също не са благоприятни за червата и храносмилането като цяло.
- Някои храни дори могат да предизвикат бактериален свръхрастеж, което може да увреди стомашните лигавици.
Фактори, влияещи положително:
Здравословните навици като
- бавното хранене
- доброто сдъвкване на храната
- разнообразната диета
- приемането на пробиотици и пребиотици
- пиенето на достатъчно вода
- редовната физическа активност
- управлението на стреса
- достатъчно сън
Общото подобрение на цялостното здраве, усещането за удовлетвореност, ситост, сила и енергия, подобряване усещането за вкус също подпомагат. Доброто храносмилане означава по-добра връзка между червата и мозъка, по-пълноценен, цялостен и щастлив живот.
Как можем да подобрим храносмилането си - съвети и идеи?
1. Зеленчуците, плодовете, ядките и семената са богати на фибри, които:
- спомагат за усвояването на хранителните вещества
- подпомагат перисталтиката
- забавят повишаването на глюкозата в кръвта
Те са неизменна част от една балансирана диета, която осигурява добро здраве на храносмилателната система.
2. Гответе повече домашна храна. Използвайте свежи продукти. Отделяйте време и се наслаждавайте на процеса.
3. Създайте атмосфера на хранене – тиха обстановка, с фокус върху храненето и ограничаване на страничните дразнители.
4. Според Вашия индивидуален хранителен режим консумирайте храна в малки количества, за да подпомогнете храносмилането.
5. Избягвайте водата по време на хранене.
6. Старайте се последното хранене за деня да бъде поне три часа преди сън, за да улесните и подпомогнете подобряването на съня, да имате стабилни стойности на кръвната захар и нивата на кортизол на сутринта да са в норма.
7. Консумирайте ферментирали храни, богати на пробиотици, които създават естествена среда на прираст на полезни бактерии в микробиома.
8. Коригирайте стресовите ситуации с подходящи техники като съзнателно дишане, йога, медитация. Създайте специфична връзка с тялото, храната и емоциите си. Коригирайте чувствителността на невротрансмитерите по оста мозък-черва-микробиом
Какво да избягваме?
- Консумация на възпалителни храни като рафинирани захари, некачествени млечни продукти, прекомерна употреба на пържени и мазни храни.
- Обилно хранене веднъж за деня.
- Диетични режими, които прекомерно ограничават хранителни групи (освен ако не са при определени здравословни състояния).
- Алкохол и тютюневи изделия - могат да предизвикат нежелани реакции в дългосрочен план.
- Кофеинови и енергийни напитки - предизвикват дехидратация на тялото.
- Пакетирани храни - честата им употреба може да доведе до изменение на бактериите в микробиома.
- Вреден навик е и заместването на закуската с кафе и цигара, което довежда до промяна на нивата на хормоните.
- Заседналият начин на живот може да предизвика констипация. Препоръчително е на всеки час да има поне пет минути за раздвижване.
- Избягвайте да се храните под стрес, когато сте тъжни или разочаровани, за да избегнете емоционалното хранене.
- Не се хранете, когато не изпитвате глад. Хранете се интуитивно и слушайте сигналите, които Ви дава тялото
Какви добавки можем да приемаме за подобряване на храносмилането и в какви случаи е нужно?
Хранителни добавки за подобряване на храносмилането, са:
- Хидролизиран колаген
- Храносмилателни ензими
- Алкална йонизирана вода
- Пробиотици и синбиотик
- Куркума и джинджифил
- Алое Вера гел
- Качествени Омега-3 мастни киселини
- Масло от риган, масло от черен кимион, сусамово масло, масло от мента
- Л- глуталин
- Семената от кимион или семената от сминдух
Избягвайте да ядете, когато не се чувствате емоционално заредени.
Може да се консумира пресен джинджифил и щипка сол преди хранене. Джинджифилът е чудесна подправка за насърчаване на храносмилането и е особено полезна при запек, газове в корема, гадене. Изчакайте храната Ви да се храносмели добре, преди следващото хранене
При констипация се препоръчват:
- листни зеленчуци
- вода с лимонов сок
- високо алкална вода
- ябълки
- чия семена
- кокосова вода